Izolatie cu spuma poliuretanica
Spuma din poliuretan dură și flexibilă o alternative bune la alte metode de izolare a clădirilor.
Coeficient de conductivitate termică λ~0.021W/mK face spuma poliuretanică (cu celula închisa ) cel mai eficient material izolator existent.
România, situată într-o climă temperată, este expusă verii calde, iernilor reci și anotimpurilor ploioase.
Prin urmare, devine necesar să se asigure o izolare corespunzătoare a casei – astfel încât să asigure o bună izolare termică indiferent de vreme.
Desigur, este important să alegeți materialele potrivite.
În prezent, una dintre cele mai bune opțiuni este utilizarea spumei de poliuretan (sau spumă PUR).
Ce este spuma poliuretanică?
Sarcina proiectării casei este de a-i proteja pe utilizatori de frig.
Cu toate acestea, materialele de construcție în sine sunt de obicei insuficiente și devine necesară utilizarea materialelor pentru izolarea casei .
Merită să știți că o bună izolare termică nu numai că mărește confortul vieții, dar oferă și economii uriașe.
Conform estimărilor, izolarea realizată corespunzător vă permite să economisiți până la 50% din costurile suportate pentru încălzirea clădirii .
Astfel de sarcini sunt îndeplinite de spuma poliuretanică , care are parametri foarte buni și este mai durabilă decât alte soluții.
Este important să se folosească pentru izolarea oricărei clădiri atât construcții noi, cât și cele vechi.
Pentru casele modernizate, foarte des singura – și, în același timp, cel mai eficient mod de a îmbunătăți calitatea izolației termice, devine izolarea casei din interior .
În ceea ce privește spuma poliuretanică , cea mai obișnuită metodă de aplicare este metoda de pulverizare directă .
Trebuie menționat, însă, că performanța unei astfel de lucrări ar trebui să fie lăsată profesioniștilor care au experiență și echipament adecvat.
Pentru a răspunde clar la cum se obține spuma poliuretanică pentru izolare la domiciliu , trebuie menționat faptul că este o componentă cu două componente:
- prima componentă conține: un catalizator, alcooli de ordin superior, un agent tensioactiv, precum și un gaz responsabil cu spumarea și închiderea porilor,
- a doua componentă: este un amestec de izocianati.
Toate componentele spumei poliuretanice se combină (în capul de înaltă presiune al unui pistol special) sub influența presiunii, care este creat de reactorul de pulverizare.
Aceasta formează spumă poliuretanică.
Formarea sa este asociată cu reacții chimice și fizice puternice și este generată o cantitate semnificativă de căldură.
Pentru ca spuma să reziste, reticulare devine necesară.
Este foarte important ca, în timpul unei aplicații de spumă poliuretanică, să se obțină impermeabilizări termice și impermeabile excelente.
Pret izolare cu spuma poliuretanica
Tipuri de spumă poliuretanică
Se disting două varietăți principale de spumă poliuretanică: spumă de poliuretan cu celule deschise spume poliuretanice flexibile și închise-rigide.
Spumă poliuretanică cu celule deschise:
Spumă cu densitate scăzută, forma sa seamănă cu construcția unui burete.
Această spumă este foarte ușoară, permeabilă la vapori și are o izolație termică ridicată.
Poate fi utilizat în locuri unde este așezată de obicei vată (mineral, lemn sau celuloză).
Fiindcă este poroasa , permite apei si aerului sa treacă prin ea.
Spuma poliuretanică cu celule deschise este flexibilă , astfel încât să o puteți utiliza cu ușurință pe astfel de elemente structurale care își pot schimba forma în timp (de exemplu, lemn).
Este ideal pentru încălzirea mansardei cu spumă poliuretanică (pentru pereți și schelete interne ).
Nu se recomandă utilizarea ei în medii în care există umiditate excesivă.
Spumă poliuretanică cu celule închise:
Este format din vezicule microscopice, închise, spumă dură, rigidă, cu densitate mare, de minim 30-40 kg/m3.
Proprietățile sale seamănă cu cele ale polistirenului XPS , de aceea poate fi utilizat în locuri unde este de obicei așezat polistiren .
Spuma cu celule închise este ușoară, asigură o izolare termică excelentă și este de asemenea foarte rezistentă la apă (motiv pentru care este adesea folosită pentru protecția împotriva umidității ).
Absorbția sa de apă este de aproximativ 1% .
Decizia privind utilizarea spumei în lucrări de izolație specifice trebuie consultată cu contractantul (uneori și cu producătorul de spumă).
Contactul cu un specialist este foarte important, mai ales în cazul spumei poliuretanice cu celule închise , deoarece aici (pe lângă cerințele de izolare termică ), trebuie acordată atenție și rezistenței mecanice – alegerea densității adecvate a produsului.
Pe lângă tipurile de spumă poliuretanică menționate mai sus, există și o diviziune mai puțin formală care vă poate ajuta să aflați ce produse sunt disponibile în prezent pe piață.
Deci acestea vor fi spume:
- obișnuită – temperatura minimă pentru utilizarea lor este de 5 grade Celsius, întărită sub influența umidității din aer și de pe sol; timpul pentru întărirea completă a spumei poliuretanice obișnuite este de aproximativ 4 ore;
- iarna – acestea diferă de spuma obișnuită, poate fi utilizat la temperaturi sub -10 (până la -25) grade Celsius;
- expansiune scăzută – după cum sugerează și numele, acestea se extind într-un interval mai mic, de la 30 la 60% (creșterea spumelor obișnuite este de la 70% la 120%); acestea sunt utilizate în cazul în care pot exista elemente excesive de împrăștiere între care se aplică spuma, ajuta la sigilarea foarte precise și au bune proprietăți de izolare a sunetului ;
- cu două componente – adică cele mai des utilizate pentru izolarea locuinței, se întăresc foarte repede și nu depinde de umiditate , sunt de asemenea dense, flexibile și mai rezistente la deteriorarea mecanică, pot fi aplicate la temperaturi sub 0 grade Celsius;
- cu rezistență crescută la foc – sunt monocomponent, rezistente la temperaturi ridicate și la foc, deci nu contribuie la răspândirea acestuia;
- cu o eficiență sporită – ideea este că, cu mai puțin lichid, puteți obține mai multă spumă decât de obicei, și își pot crește volumul în intervalul de la 130 la 220%;
- ecologic – spumele care nu conțin izocianati , sunt utilizate în timpul aplicării pe termen lung în interioare închise, neventilate.
Proprietățile spumei poliuretanice
Spuma poliuretanică se poate lăuda cu parametri foarte buni și ușurință în utilizare.
Prin urmare, proprietățile sale includ acea spumă poliuretanică:
- poate fi utilizat în intervalul de temperatură de la –50 ° C până la + 100-130 ° C, ceea ce este mai mult: poate rezista la o temperatură de + 250 ° C pentru o perioadă scurtă de timp,
- asigură o izolare termică foarte bună (în intervalul de la -60 ° C la + 95 ° C),
- are un coeficient de transfer de căldură care este de două ori mai mic decât în cazul vatei sau a polistirenului cu spumă cu o grosime mai mică de izolare;
- asigură, de asemenea, izolare fonică,
- prezintă permeabilitatea la vapori ,
- are trei niveluri de inflamabilitate (în conformitate cu DIN 4102), adică grad: inflamabil (B3), mediu inflamabil (B2) și greu inflamabil (B1),
- nu dăunează sănătății,
- nu este supărătoare în transport,
- este ușor de procesat și de asamblat,
- este rezistent la ciuperci sau mucegai ,
- insectele și rozătoarele nu o plac (deci nu este deteriorată sau mușcată de ele),
- este rezistent la difuzarea vaporilor de apă, precum și la vaporii chimici, la majoritatea solvenților organici, precum și la acizi și baze,
- are o versiune inflamabilă și auto-stingătoare ,
- „Nu îmbătrânește”, adică, în timp, nu își schimbă parametrii mecanici și de izolare ,
- poate fi lăcuit , vopsit (pe bază de materiale plastice) și chiar laminat.
Izolare cu spumă poliuretanică
Spuma poliuretanică apare fie sub formă de plăci, fie (mai des) prin pulverizare.
Plăcile sunt utilizate pentru izolarea acoperișurilor plate și înclinate, precum și a pereților și pardoselilor cu diafragmă .
Spray-ul funcționează pe de altă parte în timpul:
- izolatie mansarda cu spuma poliuretanica
- izolarea pereților cu spumă poliuretanică
- izolarea tavanului cu spumă poliuretanică
- etanșarea fundațiilor .
Izolația cu spumă poliuretanică este foarte eficientă (în principal datorită echipamentului confortabil, de exemplu un pistol cu presiune).
Pentru ca întregul proces să funcționeze fără probleme, merită pregătirea corespunzătoare a substratului.
Prin urmare, trebuie să fie stabil și continuu și, în același timp, foarte bine curățat.
De asemenea, este o idee bună să asigurați fereastra acoperișului cu folie (când lucrați cu spumă).
De asemenea, trebuie remarcat faptul că aplicarea spumei poliuretanice, pe lângă faptul că este rapidă și convenabilă, nu necesită, de asemenea, pregătirea fixărilor pentru suprafețele izolate.
Cu toate acestea, agregatele specializate care sunt utilizate pentru pulverizare fac posibilă aplicarea a până la 300 de metri pătrați de material într-o singură zi.
Așadar, această opțiune este mult mai rapidă decât aplicarea polistirenului sau a vatei minerale .
De asemenea, este foarte important că îl puteți aplica în orice moment al anului, indiferent de materialul pe care este aplicat.
Puteți face singur izolarea mansardei cu spumă poliuretanică? Nu recomandăm – acest tip de izolație nu ar trebui să fie făcut de unul singur.
Merită să apelați la o echipă de profesioniști instruiți care vor avea la dispoziție echipamente specializate și îmbrăcăminte de protecție.
Acest lucru este foarte important, deoarece în timpul aplicării este emis un miros dăunător, și mai ales de praf și particule numite aspirator , care după intrarea în ochi sau gât poate cauza grave probleme de sănătate.
Pentru aceasta, este, de asemenea, foarte important să se distribuie corect ingredientele și, desigur, cea mai bună utilizare a duzei de pulverizare.
Doar atunci poți fi sigur că izolația va fi făcută astfel încât să poată servi mai mulți ani.
Spumă poliuretanică sau polistiren?
Izolația cu spumă poliuretanică (de exemplu, mansarda unei case unifamiliale) permite o umplere perfectă chiar și între suprafețele de capăt, fără a crea goluri.
Acest lucru este, desigur, imposibil în cazul placării cu polistiren , în special pentru acoperișurile plic.
O altă diferență este că spuma poliuretanică vă permite să creați o suprafață perfectă, oferind astfel căldură și impermeabilizare.
Polistirenul, deși are proprietăți bune de izolare termică , nu creează o izolare fonică bună.
Utilizarea spumei poliuretanice este de asemenea argumentată că:
- este mai ușor și mai rapid să o montați,
- are parametri înalți în legătură cu sunetul și etanșeitatea,
- poate umple chiar forme neobișnuite,
- este foarte durabil și nu reacționează cu alte materiale de construcție,
- nu face praf și nu se sfărâmă,
- nu necesită întăriri structurale suplimentare.
Din aceste motive polistirenul este ales din ce în ce mai rar.
Izolație mansardă cu spumă poliuretanică sau vată?
Vata minerală este un alt material de izolare foarte popular .
Cum este diferit de spuma poliuretanică?
În primul rând, că:
- după ani, vata se poate lăsa (în special izolația în pereți) datorită greutății sale, izolarea prin pulverizare își menține geometria,
- la instalarea vatei, se pot forma goluri între panouri, care la rândul lor pot provoca punți termice (în caz de execuție necorespunzătoare); în cazul spumei, este mai dificil să se creeze goluri termice și poduri datorită umplerii strânse și uniforme cu un strat de izolație,
- vata, când este umedă, își pierde proprietățile de izolare termică, iar spuma cu celule închise este un material care nu absoarbe apa la fel de ușor ca vata,
- Asamblarea vatei necesită, de obicei, o substructură de sprijin sau un cadru (în special la acoperișul plat ), spuma este folosită fără rame.
Preț Izolație mansardă
Deși costul aplicării spumei poliuretanice este mai mare decât instalarea de polistiren sau vată minerală , investiția în spumă este mult mai profitabilă de-a lungul anilor.
Acest lucru se datorează faptului că, așa cum se poate observa din combinațiile de mai sus, poliuretanul este un material rezistent și rezistent la umiditate sau microbi.
Durabilitatea unei astfel de izolații este de obicei determinată cel puțin câteva zeci de ani.
De-a lungul timpului, spuma (spre deosebire de alte izolații), își păstrează proprietățile, nu provoacă punți termice și, astfel, ajută la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii, reducând costurile de încălzire .
Izolație mansardă cu spumă poliuretanică, avantaje și dezavantaje
Interesant este faptul că izolația cu spumă nu are aproape dezavantaje.
Acestea câteva includ faptul că spuma PUR:
- nu este rezistent la radiațiile UV,
- poate fi, de asemenea, inflamabil (în acest caz, ar trebui să alegeți unul care este fabricat din material auto-stingător – atunci acesta va preveni răspândirea focului).
- Dezavantajul este și faptul că așezarea incorectă poate provoca pierderi de energie (soluția aici este să folosești o companie cu adevărat bună – atunci spuma va avea proprietăți termice foarte bune).
În ceea ce privește avantajele, acestea sunt foarte numeroase și rezultă desigur din proprietățile spumei.
Printre cele principale se poate menționa că:
- izolarea realizată cu spumă poliuretanică protejează împotriva pierderilor de căldură în timpul iernii, dar și împotriva încălzirii excesive a încăperilor în timpul verii,
- durabilitatea spumei atinge cel puțin 25 de ani,
- Spuma poliuretanică este sigură pentru oameni și mediu, nu emite praf, mirosuri sau substanțe toxice, după aplicare este neutră din punct de vedere fiziologic.
- Permite sigilarea unor locuri chiar greu accesibile,
- spuma se aplică foarte repede, are, de asemenea, o aderență excelentă la aproape orice suprafață,
- izolarea se caracterizează prin:
- uniformitatea permeabilității la vapori ,
- fără sudură (nu există „ poduri aeriene ” ),
- Spuma poliuretanică „ respiră ” , asigură o calitate mai bună a aerului în cameră,
- aplicația este extrem de rapidă,
- Spuma poliuretanică protejează: structurile metalice împotriva coroziunii , lemnul împotriva ciupercilor și mucegaiului și toate suprafețele împotriva bacteriilor , insectelor și rozătoarelor,
- de obicei, spumele de poliuretan se auto-sting,
- după aplicare, această izolație împiedică pătrunderea prafului și a prafului, de aceea este prietenoasă pentru bolnavii de alergie și astmatici (inhibă și creșterea ciupercilor și mucegaiului),
- spuma nu putrezește sau putrezește, este de asemenea rezistentă la temperaturi scăzute și ridicate.
Spumă poliuretanică pentru izolarea casei – rezumat
După cum reiese din toate informațiile de mai sus, izolarea casei realizată prin pulverizare cu spumă poliuretanică asigură o izolare termică de înaltă calitate.
De asemenea, afectează pozitiv izolarea fonică și a umidității.
Datorită tuturor proprietăților și avantajelor sale, acesta începe să îndepărteze metodele de izolare existente (pe bază de polistiren spumos și vată minerală).
Izolația cu spumă poliuretanică este mai rapidă de implementat și nu necesită instalarea altor elemente suplimentare.
În plus, spuma se adaptează oricărei suprafețe, umple toate golurile, asigurând etanșeitatea la aer și reducând podurile termice.
De menționat, de asemenea, că are proprietăți de întărire structurală.
Acesta este motivul pentru care în prezent este de neînlocuit în izolarea termică a casei, deoarece avantajele sale de neegalat depășesc cu mult puținele dezavantaje ale spumei poliuretanice.
Informatie completa despre
Pret Izolatie spuma poliuretanica
Surse: Wikipedia
Aplicare spumă poliuretanică cu celulă închisă.(video)
Pentru izolarea unor pereți interiori din lemn – recomandăm utilizarea de spumă cu celulă deschisă, de minim 10 cm.
Pentru izolarea unor pereți exteriori din lemn: – recomandăm utilizarea unei spume cu celulă deschisă de 10 cm sau celulă închisă de minim 5 cm.