contact@siro.ro

Durabilitatea spumei poliuretanice

Photo 1650276500041

Continut

Spuma noastră poliuretanică are proprietăți izolatoare excelente, cititorii noștri știu deja asta din articolele anterioare. Astăzi, câteva cuvinte despre performanța spumei poliuretanice după mulți ani de utilizare: s-au făcut cercetări pentru a răspunde la această întrebare.

Spuma poliuretanică rigidă are o durată utilă de 50 de ani

sau mai mult și își menține conductivitatea foarte redusă în timp, datorită structurii sale cu celule închise și abilității de a rezista la impactul extern, cum ar fi pătrunderea umidității sau mișcarea aerului. Deși există de obicei o ușoară creștere a conductivității termice pe măsură ce materialul îmbătrânește, acest lucru este luat în considerare în lambda declarată (cum ar putea fi găsită în marcajul CE), care reprezintă o valoare medie pe durata de viață așteptată a unei clădiri – un minim de 25 de ani.

Exemplu:

La 28 de ani de la aplicare , o probă de PU a fost extrasă dintr-un acoperiș înclinat din Germania. Testele au demonstrat că specimenul nu a prezentat nicio deteriorare, nicio gaură, bule, cavități sau alte inomogenități. Institutul de testare a confirmat că, după 28 de ani în aplicație, această placă de izolație PU era complet funcțională și încă îndeplinea toate valorile și performanțele declarate.

Observații:

  • Fișă informativă PuEurope Rezultatele testelor Față: Față de aluminiu multicloșcă pe ambele părți, o parte perforată Proprietatea -> Caracteristicile declarate inițial -> Valoarea măsurată după 28 de ani Grosime -> 100 mm -> 101,08 mm Conținut de umiditate -> Nu declarat -> 0,05 vol% Rezistența la compresiune -> 150 kPa -> 208 kPa Conductivitate termică -> 0,030 W/mK -> 0,0292 W/mK (temperatura medie de 10°C) Reacție la foc -> Clasa B2 (în mod normal inflamabil) conform DIN 4102-1 Fără picături / particule inflamabile -> Clasa B2 (în mod normal inflamabil) conform DIN 4102-1 Fără picături / particule inflamabile.

Durabilitatea spumei poliuretanice impresionaza chair după zeci de ani

Clientul a fost organizația PU Europe cu sediul la Bruxelles, care a asociat și reprezentat producătorii europeni de spumă poliuretanică. Oamenii de știință au primit ordin să ia zeci de ani de probe. În acest scop au fost selectate diferite clădiri, iar testele de probă au vizat modificări dimensionale în integritatea plăcilor de izolație, conductivitatea termică a acestora, nivelul de umiditate și rezistența la compresiune.

S-a dovedit că, după zeci de ani de utilizare, plăcile izolatoare din spumă poliuretanică și-au păstrat toate proprietățile inițiale, cu alte cuvinte: nu s-au uzat nici măcar la cele mai mici. Nu s-au găsit defecte sau avarii la probe.

În 2010, a fost prelevat un eșantion de izolație cu spumă poliuretanică 60 × 60 cm, 10 cm grosime, instalat în 1982 într-o casă detașată, deasupra căpriorilor de acoperiș. Studiile au arătat că grosimea, conținutul de umiditate, conductivitatea termică și reacția la foc s-au dovedit a fi în deplină conformitate cu valorile declarate 28 de ani mai devreme. O altă probă, de 33 de ani, prelevată de pe acoperișul plat al școlii renovate, era în stare excelentă și își îndeplinea pe deplin funcția.

Prin urmare, studiile au arătat că spuma poliuretanică folosită ca material de izolare își păstrează proprietățile timp de zeci de ani. Prin urmare, este un material durabil, a cărui utilizare este rasplătită și pe termen lung. Acest lucru este important deoarece ciclul de viață al unei clădiri își calculează costurile de exploatare, iar cele mai multe sunt costurile de încălzire și răcire. Dacă s-ar utiliza un material izolant care și-ar pierde proprietățile în timp, schimbul de căldură prin pereții și acoperișul clădirii ar crește cu fiecare an care trece, crescând treptat costurile de exploatare. O posibilă reparație sau înlocuire a unui astfel de strat de izolație ar însemna cheltuieli suplimentare.

 

Spuma poliuretanică și mediul înconjurător?

Experții vorbesc și despre impactul clădirii asupra mediului. Rezultă, de exemplu, din pierderile pentru mediu care apar în timpul producției de materiale de construcție, precum și funcționarea clădirii în sine (de exemplu, emisiile de gaz de coș în timpul încălzirii, consumul de energie electrică a aerului condiționat). Producția de materiale izolatoare nu este, de asemenea, fără impact asupra mediului. Dacă acestea trebuie înlocuite în timpul funcționării clădirii, acest impact se va dubla. Se poate observa că spumele poliuretanice sunt materiale ecologice, datorită durabilității lor, reducând impactul asupra mediului al fiecărei clădiri izolate.

Prin urmare, spuma poliuretanică este un izolator a cărei eficiență și durabilitate o califică pentru utilizare în clădiri cu o speranță de viață lungă, care nu necesită nicio reparație sau înlocuire.

Articole similare:

Izolație & Hidroizolație Profesională

Solicită oferta personalizată!

Contact Form (popup)