contact@siro.ro

Spuma poliuretanică cu celulă deschisă sau cu celulă închisă?

Care spuma se potrivește proiectului meu mai bine?

Dacă nu ați luat încă o decizie în privința tipului de spumă poliuretanică ce urmează a fi folosită pentru proiectul dumneavoastră, atunci ghidul creat de specialiștii noștri este aici să va vină în ajutor punându-va la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a alege cel mai bun produs, optim pentru nevoile dumneavoastră!

Care sunt diferențele spumei la nivel de structură celular?

Cum o spune și numele, diferența de structură este cea care face diferența dintre celula închisă și celula deschisă, ambele formând spumă poliuretanică.

În cazul spumei poliuretanice cu celulă deschisă, recunoaștem un aspect flexibil, moale, deoarece celulele sale sunt lăsate deschise, nefiind complet încapsulate.

Celula deschisă oferă posibilitatea unui flux de aer bun, fiind permisivă din acest punct de vedere și asemănătoare cu vata bazaltică.

Dacă spațiul în care a fost aplicată spuma are temperatură ambientală ori este încălzit, atunci există riscul apariției condensului în anotimpul rece, datorită aerului cald care va tranzita spuma și va lua contact cu astereala sau cu învelișul acoperișului, ori un alt mediu cu temperatură mai scăzută.

În cazul spumei poliuretanice cu celulă închisă, avem un aspect foarte compact, nepermisiv cu aerul și umiditatea, utilizând celule complet capsulate. Această spumă cu celule închise, este deosebit de stabilă și rigidă, conferind rigiditate crescută și structurii unde a fost aplicată.

Spuma cu celule închise elimină riscul de condens, deoarece nu permite aerului mai cald accesul către un mediu mai rece.

Spume poliuretanică celulă deschisă

Aceasta are o performanță termică similară cu materialele uzuale pentru acest tip de lucrare, spuma poliuretanică cu celulă deschisă având un coeficient de conductivitate λ~0.036 W/(m.K) și o densitate scăzută, cu valori apropriate de 12 kg/m3.

celula deschisa
Spuma poliuretanică cu celulă deschisă vedere microscop - ilustratie

Spuma poliuretanică cu celulă deschisă este cunoscută ca spuma moale sau flexibilă.

Făcând referire la întrebuințările sale uzuale, aducem în discuție aici umplerea pereților, a tavanului sau a planșeului, spuma putând fi utilizată și pentru poduri, în anumite condiții.

Spume poliuretanică Celulă închisă

Această spumă are un coeficient de conductivitate termică superior celei cu celulă deschisă, cu valori de λ~0.021 W/(m.K), având o densitate ridicată, cu valori cuprinse între 35-50kg/mp. Este o spumă tare, densă și rigidă cu foarte bune calități termoizolante.

celula inchisa
Spuma poliuretanică cu celulă închisă vedere microscop - ilustratie

Spuma poliuretanică cu celulă închisă este folosită cu preponderență la poduri, mansarde și hale, datorită excelentelor proprietăți de termoizolare.

Avantajele suplimentare despre care vom vorbi in continuare o fac alegerea ideală pentru lucrări rezidențiale și comerciale de înaltă calitate.

Cum se aplica corect spuma poliuretanică ?

Spuma poliuretanică cu celulă deschisă se aplică prin mișcări stânga-dreapta, într-o singură trecere. Modul de răspuns al acestei spume este agresiv, fiind capabilă să expună, într-o singură trecere, 20 cm.

Creșterea nivelului de spumă se poate dovedi dificil de controlat, deoarece aceasta se extinde în foarte scurt timp, expandându-se chiar și 4-5 cm, în cazul izolării acoperișului, ieșind într-un mod neuniform, asimetric, din perimetrul căpriorilor ( izolarea acoperișului ).

Pentru a putea controla și finisa spuma, putem utiliza un fierăstrău special pentru tăiere sau o putem împinge între căpriori.

Această spumă se aplică în 2 straturi, având o grosime minimă de aplicare de cel puțîn 10 cm.

Spuma poliuretanică cu celulă închisă se aplică prin mișcări de stânga-dreapta sau sus-jos, prin straturi suprapuse. Această spumă are o toleranță de +/- 15%, fiind capabilă de o expansiune de 1-2cm la fiecare trecere. În cazul unor grosimi mai mari de 10 cm, recomandăm efectuarea unui al doilea pasaj, respectând cele 30 de minute necesare stabilizării primului strat.

Această spumă devine uniformă, fără a fi necesare alte intervenții asupra ei ( tăiere ).

Această spumă are o grosime minimă de aplicare de 5 cm.

În cele mai multe cazuri, spuma cu celulă închisă nu se va aplica și nici nu trebuie să atingă limita capriorului pentru a permite crearea un gol de aer între rigips și spumă.

Performanță termică a spumei / cost / Fisa Tehnica

Coeficientul de conductibilitate termică λ facilitează măsurarea performanței termice pentru fiecare material în parte, raportându-se la grosimea aplicată, prin rezistență termică. Eficiența materialului este invers proporțională cu coeficientul de conductivitate și direct proporțională cu rezistența sa termică.

Deși spuma poliuretanică are cel mai bun coeficient de conductivitate din rândul materialelor izolante, există o diferența semnificativă între cele două tipuri de spume, cea cu celulă închisă și cea cu celulă deschisă.

Performanța termică a materialelor izolatoare (Rezistență termică a spumei poliuretanice )

performanta termica a celula inchisa deschisa vata bazaltica ploisteren celuloza vata de sticla  scaled
Celula inchisa / deschisa vata bazaltica ploisteren celuloza vata de sticla

Comparație intre soluțiile de izolare termica a casei:
spuma cu celula închisa vs celula deschisa

Comparând comportamentul celor două tipuri de celule raportându-ne la coeficientul de conductibilitate, rezultă că celula închisă cu λ ~ 0,021 W / (m.K), este mai performantă cu 60%, mai eficientă, decât celula deschisă cu λ ~ 0,036 W / (m.K).

Înainte de a face alegerea între spuma poliuretanică cu celulă deschisă și spuma poliuretanică cu celulă închisă, trebuie să avem în vedere aplicabilitatea și comportamentul acestora, în funcție de sezon. Spuma poliuretanică cu celulă închisă este de două ori mai eficientă decât cea cu celulă deschisă în timpul sezonului rece.

Unde aplicăm cel mai bine izolarea cu spumă poliuretanică?

Pentru a aplica în mod eficient izolarea cu spumă poliuretanică sau pentru a alege varianta cea mai buna, trebuie să ținem cont de o serie de factori, care vor face diferența: tipul materialului ce urmează a fi izolat, temperatura ambientală – în funcție de sezon, nivelul de eficientă al izolației, țînând cont de costuri. 

 

Mai jos, avem câteva variante de scenarii pentru izolare cu spumă poliuretanică, folosind spuma cu celulă deschisă sau spuma cu celulă închisă, după caz.

Locație/Tip de construcție Grosime minimă a izolației Tip de spumă izolatoare
Mansardă locuibilă 5cm minim Celulă închisă
Pod tehnic 5cm sau 10cm Celulă închisă sau deschisă
Pereți interiori/exteriori beton/cărămidă/BCA 5cm Celulă închisă
Pereți interiori lemn 10cm Celulă deschisă
Pereți exteriori lemn 5cm sau 10cm Celulă închisă sau deschisă
Planșeu lemn 5cm sau 10cm Celulă închisă sau deschisă
Planșeu beton minim 5cm Celulă închisă
Subsol bloc 5cm Celulă închisă
Hală neîncălzită 5cm sau 10cm Celulă închisă sau deschisă
Hală încălzită 5cm Celulă închisă
Soclu casă 3cm Celulă închisă
Container 5cm Celulă închisă
mansarda bedroom with wardrobe 2022 10 25 22 53 04 utc scaled

Cum izolam corect o mansarda cu spuma poliuretanică?

Izolarea unei mansarde este un proces important pentru a asigura confortul termic și fonetic în interiorul clădirii.

Pentru izolarea unei mansarde locuibile – recomandăm  utilizarea de spumă poliuretanică cu celulă închisă, de minim 5 cm. Această grosime va ajuta la reducerea pierderilor de căldură și va asigura o temperatură confortabilă în interior. În plus, spuma poliuretanică cu celulă închisă oferă și o izolare fonică foarte bună, reducând zgomotul din exterior și asigurând un mediu confortabil și liniștit în interior.

Odată ce izolarea este aplicată, mansarda va fi mult mai confortabilă termic și fonic, ceea ce va îmbunătăți calitatea vieții în interiorul clădirii.

Pentru izolarea unui pod ce folosim ?

Pentru a izola un pod eficient, există mai multe opțiuni de materiale, însă una dintre cele mai recomandate soluții este utilizarea de spumă poliuretanică cu celulă închisă sau cu celulă deschisă, în funcție de necesități.

Pentru izolarea unui pod – recomandăm utilizarea de spumă cu celulă închisă, de minim 5 cm sau varianta de spumă cu celulă deschisă, de 10 cm.

construction of roof from ceramic tiles roof cove 2021 08 26 16 56 56 utc scaled
exterior view of yellow brick row house with yellow roof tiles

Cum izolam Pereții interiori ?

Pentru izolarea unor pereți interiori cu rol de izolație / beton exterior / cărămidă / BCA: – recomandăm utilizarea de spumă cu celulă închisă, de minim 3 cm.

Cum izolam Pereții interiori din lemn?

Pentru izolarea unor pereți interiori din lemn – recomandăm utilizarea de spumă cu celulă deschisă, de minim 10 cm.

Pentru izolarea unor pereți exteriori din lemn: – recomandăm utilizarea unei spume cu celulă deschisă de 10 cm sau celulă închisă de minim 5 cm.

featured image spray foam insulation.jpeg e1676890841809
Photo 1650276500041

Cum izolam podeaua din lemn?

Pentru izolarea unei podele din lemn – recomandăm utilizarea unei spume cu celulă deschisă de 10 cm sau celulă închisă de cel puțîn 5 cm.

Pentru izolarea unei podele din beton – recomandăm utilizarea unei spume cu celulă închisă de minim 5 cm.

Ce aplicam pentru a izola un subsol de bloc / soclu al casei ?

Pentru izolarea unui subsol de bloc – recomandăm utilizarea unei spume cu celulă închisă de minim 5 cm.

Pentru izolarea unui soclu al casei – recomandăm utilizarea unei spume cu celulă închisă de minim 3 cm.

Photo 1655838364768
Photo 1673622416084 scaled

Cum izolam hala agricola ? Ce folosim ? Celula deschisa sau închisa?

Pentru izolarea unei hale fără încălzire – recomandăm utilizarea unei spume cu celulă deschisă de 10 cm sau celulă închisă de minim 5 cm.

Pentru izolarea unei hale cu încălzire – recomandăm utilizarea unei spume cu celulă închisă de minim 5 cm.

Cum izolam un container cu spuma polioritanica cu celula închisă ?

Izolarea unui container este importantă pentru a asigura confortul termic și o eficiență energetică mai mare!

Pentru izolarea unui container sau unor containere – recomandăm utilizarea unei spume cu celulă închisă de minim 5 cm.

Photo 1673622413852 scaled

Aplicarea hibridă a spumei poliuretanice ( celulă deschisă și celulă închisă )

În vederea reducerii costurilor și obținerii unei rezistente termice ridicate, putem utiliza ambele spume ( celulă deschisă și celulă închisă ) atunci când avem un substrat prielnic cu o grosime de minim 15 cm.

Pentru a optimiza aplicarea, vom utiliza în prima faza spumă cu celulă închisă pentru a sigilă spațiul, aplicând un strat de 5 cm cu scopul de a preveni circulația aerului și de a Evita apariția condensului. Peste stratul de spumă cu celulă închisă, vom aplică spumă cu celulă deschisă, de minim 10 cm grosime.

Rezistență termică obținută în urmă acestor aplicări successive va fi de R ~ 6.

tihkhvgd 4x scaled e1676639470497

Ce izolație ar trebui să utilizez?

Fiecare proiect este diferit, iar fiecare din noi are o abordare proprie atunci când vine vorba de îmbunătățiri în jurul gospodăriei. Noi va putem recomanda să țineți cont de obiectivele urmărite prin aplicarea spumei poliuretanice cu celulă deschisă sau cu celulă închisă și mai ales de buget! 

Pentru recomandări și sfaturi suplimentare, nu ezitați să ne contactați! Echipa Siro.ro vă stă la dispoziție!

Izolație & Hidroizolație Profesională

Solicită oferta personalizată!

Contact Form (popup)