Spuma poliuretanică cu celulă deschisă sau cu celulă închisă:

Care se potrivește proiectului meu mai bine?

Dacă nu ați luat încă o decizie în privința tipului de spumă poliuretanică ce urmează a fi folosită pentru proiectul dumneavoastră, atunci ghidul creat de specialiștii noștri este aici să va vină în ajutor punându-va la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a alege cel mai bun produs, optim pentru nevoile dumneavoastră!

Spume poliuretanică cu celulă deschisă

Aceasta are o performanță termică similară cu materialele uzuale pentru acest tip de lucrare, spuma poliuretanică cu celulă deschisă având un coeficient de conductivitate λ~0.036 W/(m.K) și o densitate scăzută, cu valori apropriate de 12 kg/m3.

Spuma poliuretanică cu celulă deschisă

Spuma poliuretanică cu celulă deschisă

Spuma poliuretanică cu celulă deschisă este cunoscută ca spuma moale sau flexibilă.

Făcând referire la întrebuințările sale uzuale, aducem în discuție aici umplerea pereților, a tavanului sau a planșeului, spuma putând fi utilizată și pentru poduri, în anumite condiții.

Spume poliuretanică Celulă închisă

Această spumă are un coeficient de conductivitate termică superior celei cu celulă deschisă, cu valori de λ~0.021 W/(m.K), având o densitate ridicată, cu valori cuprinse între 35-50kg/mp. Este o spumă tare, densă și rigidă cu foarte bune calități termoizolante.

Spuma poliuretanică cu celulă închisă

Spuma poliuretanică cu celulă închisă

Spuma poliuretanică cu celulă închisă este folosită cu preponderență la poduri, mansarde și hale, datorită excelentelor proprietăți de termoizolare.

Avantajele suplimentare despre care vom vorbi in continuare o fac alegerea ideală pentru lucrări rezidențiale și comerciale de înaltă calitate.

Diferențe la nivel de structură celulară

 

Cum o spune și numele, diferența de structură este cea care face diferența dintre celula închisă și celula deschisă, ambele formând spumă poliuretanică.

În cazul spumei poliuretanice cu celulă deschisă, recunoaștem un aspect flexibil, moale, deoarece celulele sale sunt lăsate deschise, nefiind complet încapsulate.

Celula deschisă oferă posibilitatea unui flux de aer bun, fiind permisivă din acest punct de vedere și asemănătoare cu vata bazaltică.

Dacă spațiul în care a fost aplicată spuma are temperatură ambientală ori este încălzit, atunci există riscul apariției condensului în anotimpul rece, datorită aerului cald care va tranzita spuma și va lua contact cu astereala sau cu învelișul acoperișului, ori un alt mediu cu temperatură mai scăzută.

Spuma poliuretanică cu celule închise si deschisă

Spuma poliuretanică cu celule închise si deschisă

În cazul spumei poliuretanice cu celulă închisă, avem un aspect foarte compact, nepermisiv cu aerul și umiditatea, utilizând celule complet capsulate. Această spumă cu celule închise, este deosebit de stabilă și rigidă, conferind rigiditate crescută și structurii unde a fost aplicată.

 

Spuma cu celule închise elimină riscul de condens, deoarece nu permite aerului mai cald accesul către un mediu mai rece.

Metode de aplicare a spumei poliuretanice

 

Spuma poliuretanică cu celulă deschisă se aplică prin mișcări stânga-dreapta, într-o singură trecere. Modul de răspuns al acestei spume este agresiv, fiind capabilă să expună, într-o singură trecere, 20 cm.

Creșterea nivelului de spumă se poate dovedi dificil de controlat, deoarece aceasta se extinde în foarte scurt timp, expandându-se chiar și 4-5 cm, în cazul izolării acoperișului, ieșind într-un mod neuniform, asimetric, din perimetrul căpriorilor ( izolarea acoperișului ).

Pentru a putea controla și finisa spuma, putem utiliza un fierăstrău special pentru tăiere sau o putem împinge între căpriori.

Această spumă se aplică în 2 straturi, având o grosime minimă de aplicare de cel puțîn 10 cm.

 

Spuma poliuretanică cu celule închise si deschisă aplicata pe un perete de lemn

Spuma poliuretanică cu celule închise si deschisă aplicata pe un perete de lemn

 

Spuma poliuretanică cu celulă închisă se aplică prin mișcări de stânga-dreapta sau sus-jos, prin straturi suprapuse. Această spumă are o toleranță de +/- 15%, fiind capabilă de o expansiune de 1-2cm la fiecare trecere. În cazul unor grosimi mai mari de 10 cm, recomandăm efectuarea unui al doilea pasaj, respectând cele 30 de minute necesare stabilizării primului strat.

Această spumă devine uniformă, fără a fi necesare alte intervenții asupra ei ( tăiere ).

Această spumă are o grosime minimă de aplicare de 5 cm.

În cele mai multe cazuri, spuma cu celulă închisă nu se va aplica și nici nu trebuie să atingă limita capriorului pentru a permite crearea un gol de aer între rigips și spumă.

Performanță termică și cost 

 

Coeficientul de conductibilitate termică λ facilitează măsurarea performanței termice pentru fiecare material în parte, raportându-se la grosimea aplicată, prin rezistență termică. Eficiența materialului este invers proporțională cu coeficientul de conductivitate și direct proporțională cu rezistența sa termică.

Deși spuma poliuretanică are cel mai bun coeficient de conductivitate din rândul materialelor izolante, există o diferența semnificativă între cele două tipuri de spume, cea cu celulă închisă și cea cu celulă deschisă.

Performanța termică a materialelor izolatoare ( Rezistență termică)

Celula inchisa / deschisa vata bazaltica ploisteren celuloza vata de sticla

Celula inchisa / deschisa vata bazaltica ploisteren celuloza vata de sticla

Comparatie intre solutiile de izolare termica a casei

 

Comparând comportamentul celor două tipuri de celule raportându-ne la coeficientul de conductibilitate, rezultă că celula închisă cu λ ~ 0,021 W / (m.K), este mai performantă cu 60%, mai eficientă, decât celula deschisă cu λ ~ 0,036 W / (m.K).

Înainte de a face alegerea între spuma poliuretanică cu celulă deschisă și spuma poliuretanică cu celulă închisă, trebuie să avem în vedere aplicabilitatea și comportamentul acestora, în funcție de sezon. Spuma poliuretanică cu celulă închisă este de două ori mai eficientă decât cea cu celulă deschisă în timpul sezonului rece.

Unde aplicăm cel mai bine izolarea cu spumă poliuretanică?

 

Pentru a aplica în mod eficient izolarea cu spumă poliuretanică sau pentru a alege varianta cea mai buna, trebuie să ținem cont de o serie de factori, care vor face diferența: tipul materialului ce urmează a fi izolat, temperatura ambientală – în funcție de sezon, nivelul de eficientă al izolației, țînând cont de costuri. 

 

Mai jos, avem câteva variante de scenarii pentru izolare cu spumă poliuretanică, folosind spuma cu celulă deschisă sau spuma cu celulă închisă, după caz.

 

Pentru izolarea unei mansarde locuibile – recomandăm  utilizarea de spumă poliuretanică cu celulă închisă, de minim 5 cm.

Pentru izolarea unui pod – recomandăm utilizarea de spumă cu celulă închisă, de minim 5 cm sau varianta de spumă cu celulă deschisă, de 10 cm.

Pentru izolarea unor pereți interiori cu rol de izolație / beton exterior / cărămidă / BCA: – recomandăm utilizarea de spumă cu celulă închisă, de minim 3 cm.

Pentru izolarea unor pereți interiori din lemn – recomandăm utilizarea de spumă cu celulă deschisă, de minim 10 cm.

Pentru izolarea unor pereți exteriori din lemn: – recomandăm utilizarea unei spume cu celulă deschisă de 10 cm sau celulă închisă de minim 5 cm.

Pentru izolarea unei podele din lemn – recomandăm utilizarea unei spume cu celulă deschisă de 10 cm sau celulă închisă de cel puțîn 5 cm.

Pentru izolarea unei podele din beton – recomandăm utilizarea unei spume cu celulă închisă de minim 5 cm.

Pentru izolarea unui subsol de bloc – recomandăm utilizarea unei spume cu celulă închisă de minim 5 cm.

Pentru izolarea unei hale fără încălzire – recomandăm utilizarea unei spume cu celulă deschisă de 10 cm sau celulă închisă de minim 5 cm.

Pentru izolarea unei hale cu încălzire – recomandăm utilizarea unei spume cu celulă închisă de minim 5 cm.

Pentru izolarea unui soclu al casei – recomandăm utilizarea unei spume cu celulă închisă de minim 3 cm.

Pentru izolarea unui container sau unor containere – recomandăm utilizarea unei spume cu celulă închisă de minim 5 cm.

Aplicarea hibridă ( în tandem, celulă deschisă și celulă închisă ) a spumei poliuretanice

 

În vederea reducerii costurilor și obținerii unei rezistente termice ridicate, putem utiliza ambele spume ( celulă deschisă și celulă închisă ) atunci când avem un substrat prielnic cu o grosime de minim 15 cm.

Pentru a optimiza aplicarea, vom utiliza în prima faza spumă cu celulă închisă pentru a sigilă spațiul, aplicând un strat de 5 cm cu scopul de a preveni circulația aerului și de a Evita apariția condensului. Peste stratul de spumă cu celulă închisă, vom aplică spumă cu celulă deschisă, de minim 10 cm grosime.

Rezistență termică obținută în urmă acestor aplicări successive va fi de R ~ 6.

 

spume ploliuretanica cu celula deschisa schema

spume ploliuretanica cu celula deschisa schema

Ce izolație ar trebui să utilizez?

 

Fiecare proiect este diferit, iar fiecare din noi are o abordare proprie atunci când vine vorba de îmbunătățiri în jurul gospodăriei. Noi va putem recomanda să țineți cont de obiectivele urmărite prin aplicarea spumei poliuretanice cu celulă deschisă sau cu celulă închisă și mai ales de buget! Pentru recomandări și sfaturi suplimentare, nu ezitați să ne contactați! Echipa Siro.ro vă stă la dispoziție!

4.9
Based on 36 Reviews
google

Multumim echipei SIRO, pentru promptitudinea și profesionalismul de care au dat dovada! Pe scurt experienta cu Dumnealor: pe data de 23.12 i-am contactat, iar pe data de 29.12 izolația (10 cm de spuma poliuretanica de înaltă densitate) a fost instalata. Am fost de asemenea ghidați în tot procesul de alegere și montaj. Va dorim succes în anii care vin și la mai multe contracte!

Florin Dragan 31 decembrie 2022
google

Am izolat o masarda cu ajutorul acestei firme. O echipa profesionista de nota 10. Recomand cu incredere.

marian neacsu 9 noiembrie 2022
google

Totul la un inalt profesionalism, foarte multumit de executia lucrarii.

Tigeliu Paun 9 noiembrie 2022
google
Daiana S 9 noiembrie 2022
google
Liviu Badea 13 septembrie 2022
google

Profesionalism, punctualitate, comunicare= dovada cea mai evidentă a unui serviciu bine realizat. Va multumesc!

Monica Bacanu 17 august 2022
Load More

Ce este poliureea?