contact@siro.ro

Spuma poliuretanică și ecologia – Fapte și Mituri | 2023

project of ecological and energy efficient house 2021 08 27 09 09 36 utc scaled e1676884610364

Continut

Spuma poliuretanică este unul dintre cele mai populare materiale pentru izolarea clădirilor și, mai ales, materialul de izolare de cea mai bună calitate. Coeficientul scăzut de transfer de căldură și multe alte avantaje fac din spuma poliuretanică tehnologia viitorului. Așa cum se întâmplă adesea cu tehnologia modernă, aceasta crește temeri printre sceptici atașați de metodele antice. Susținătorii izolației cu metode învechite se tem că spuma poliuretanică nu este un material ecologic. Multe mituri au apărut pe această temă, este timpul să dispară deoarece poliuretanul este un polimer inert chimic.

Spuma poliuretanică folosită de compania noastră este ecologică, sigură pentru mediu. Poliuretanul conținut în acesta nu amenință natura. Spuma este sigură pentru oameni și animale. În plus, nu este alergen și nu face praf. Merită adăugat că spuma poliuretanică crește eficiența energetică a clădirilor. Astfel poliuretanul contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă. Nu există mucegai pe izolarea poliuretanică, ceea ce este important pentru menținerea unui mediu prietenos pentru om. Spuma este sigură pe toată durata vieții sale, iar producția sa nu necesită utilizarea de gaze care atacă ozonul. Poliuretanul nu este considerat periculos pentru oameni și, prin urmare, nu au fost stabilite limite de expunere pentru acesta. Spumele utilizate de compania noastră au aprobări și confirmări.

În ciuda acestui fapt, unul dintre miturile răspândite de companiile de izolare din vată minerală spune că șobolanii nu mușcă din spumă poliuretanică (spre deosebire de vata în care cuibăresc), deoarece este toxic. Acest mit nu are nicio legătură cu adevărul. 

Șobolanii nu cuibăresc în spumă, deoarece nu au goluri, spre deosebire de vata. Și, prin urmare, nu pot intra în izolație, ceea ce este simplu pentru ei în vata căzută.

Toți cei care se tem de poliuretan și cred în mitul șobolanilor ar trebui să învețe că poliuretanul este peste tot. Ne înconjoară din toate părțile în viața de zi cu zi. Este poliuretan care este folosit, printre altele, la încălțăminte, piese auto, costume de astronaut, saltele și chiar frigidere. Poliuretanul este folosit în orice frigider ca izolator. Dacă ar fi periculos, am păstra alimentele în toxine? Nu. Deci, de ce ne este frică de spuma poliuretanică sigură și ecologică atunci când este folosită pentru izolarea mansardei? Prin propagandă, susținătorii altor metode de izolare care beneficiază de ignoranța umană cu privire la inerția chimică a poliuretanului. Deoarece poliuretanul este sigur și inert din punct de vedere chimic, lucru pe care fiecare dintre noi îl putem verifica în surse științifice.

Top  5 Mituri despre spuma poliuretanică

Mitul #1 Spuma poliuretanică este un material ineficient termic

Spuma poliuretanică este, de fapt, un material foarte eficient termic, dar acest lucru este adesea ignorat din cauza unei comparații eronate cu vata bazaltică. Această comparație se bazează pe ideea greșită că spuma are un coeficient de izolare mai mic, fără a lua în considerare faptul că spuma poate fi găsită în două variante: cu celulă deschisă și cu celulă închisă.

Atunci când discutăm despre spuma cu celulă deschisă, putem face o comparație cu vata bazaltică în ceea ce privește rezistența termică. Cu toate acestea, dacă ne raportăm la spuma cu celulă închisă, vom constata că aceasta are o rezistență superioară față de cele două materiale menționate anterior și, prin urmare, o eficiență mai mare. Deși costul poate fi mai ridicat, avantajele termice ale spumei poliuretanice sunt mult mai mari decât ale altor materiale de izolare.

Mitul #2 Spuma poliuretanică este toxică!

Spuma poliuretanică este un material elastic și ușor, cu proprietăți izolante excelente. Ca orice material de construcții, trebuie utilizat conform specificațiilor, dar nu este toxic și nu prezintă niciun risc pentru sănătate în condiții normale de utilizare. În comparație, azbestul este interzis în UE din cauza riscului de cancer datorat compușilor săi cancerigeni sub formă de pudră.

Mitul #3 Spuma poliuretanică nu este durabila.

Există unele preocupări cu privire la durabilitatea spumei poliuretanice, deoarece unii oameni cred că aceasta se dizolvă sau se macină în timp, mai ales atunci când intră în contact cu apă sau temperaturi ridicate. Cu toate acestea, aceste temeri sunt nefondate, deoarece spuma poliuretanică este concepută pentru a fi rezistentă la apă și nu suferă modificări de compoziție odată aplicată. De asemenea, spuma poliuretanică spray-ata are o compoziție chimică diferită față de spuma poliuretanică la tub, deci trebuie luate în considerare diferențele în utilizarea lor. În general, spuma poliuretanică este un material durabil și rezistent care își păstrează proprietățile izolante pe termen lung.

Mitul #4 Spuma poliuretanică poate găzdui dăunători si rozători

Pentru a aplica o izolație eficientă, este important să se pregătească în prealabil substratul, verificându-se existența eventualelor goluri, fisuri sau cuiburi de dăunători, care trebuie exterminate înainte de aplicarea izolației. Astfel, izolarea cu spumă poliuretanică va asigura o structură compactă în care dăunătorii nu pot face cuib, iar rozătoarele nu o pot roade sau deteriora. În plus, spuma poliuretanică este tratată cu substanțe chimice pentru a preveni prezența rozătoarelor.

Mitul # 5 Spuma poliuretanică mucegăiește

Mucegaiul este o problemă obișnuită în zonele umede sau închise, dar nu este cauzat de spuma poliuretanică. De fapt, spuma poliuretanică este una dintre cele mai bune opțiuni pentru a preveni formarea mucegaiului și a altor probleme de umiditate, datorită proprietăților sale de sigilare.

Spuma poliuretanică se expandează și umple fiecare gol și spațiu, creând o barieră sigură împotriva umidității și a aerului care poate pătrunde în casă. Deoarece nu permite schimbul de aer cu exteriorul, acesta previne formarea de condens și reducerea nivelului de umiditate în interiorul clădirii. În plus, spuma poliuretanică nu conține nicio substanță nutritivă pentru mucegai, astfel că nu oferă un mediu propice pentru dezvoltarea acestuia.

Este important să se mențină igiena în orice zonă în care se află spuma poliuretanică, dar aceasta nu este o problemă specifică acestui material. De fapt, în comparație cu alte materiale de izolare, cum ar fi vată minerală sau spuma de polistiren, spuma poliuretanică este mult mai rezistentă la dezvoltarea mucegaiului și a altor probleme de umiditate.

În concluzie, spuma poliuretanică este o soluție excelentă pentru izolarea casei dvs., care oferă o barieră sigură împotriva umidității și a mucegaiului. Dacă aveți îngrijorări legate de formarea de mucegai, este important să vă asigurați că ați instalat spuma poliuretanică corect și că aveți un nivel adecvat de ventilație și igienă în casă.

Articole similare:

Izolație & Hidroizolație Profesională

Solicită oferta personalizată!

Contact Form (popup)